Vítejte na stránkách kapely MetronoM

Malá historie kapely MetronoM

19.11.2009 20:54

Všechno začalo v posledním čtvrtletí sekundy, školního roku 2008/2009.

Adam Hrouda dostal takový nápad, že bychom mohli mít kapelu. Jen tak mu to vytanulo na mysli a tak to navrhl několika lidem. Ozývaly se reakce jako "Jo, jasně!", ale nakonec Adam 4 další lidi sehnal. Takže se budoucí kapela skládala z:

Adama Hroudy, který měl hrát na klávesy, Vojtěcha Pokorného a Ladislava Havlíčka, kteří měli hrát na akustickou kytaru, Michala Jaroše, na flétnu, a Marie Cabrnochové, která byla určena pro housle. Později se ale kvůli pasivitě, nezájmu, nebo pocitu, že se tam ty nástroje nehodí, kapela zmenšila na 3 členy - Vojtěcha Pokorného (Vojife), Ladislava Havlíčka a Adama Hroudu (Adoma).

Záhy poté tři odvážlivci měli vystoupení na školní akademii se svou první skladbou "Jak Se Cítím". Tehdy tam někdo řekl: "No, nebylo to špatný. Vy to někam dotáhnete!"

A tak (aby to "někam dotáhli") se trojice začala scházet u Vojty doma každý pátek a pilně cvičili svoje skladby a ukazovali si navzájem nápady na skladby nové.

Vyskytla se samozřejmá a nezbytná otázka - Jak se bude kapela jmenovat? Moc návrhů nepadalo. První navrhl Adoma název MetronoM. Příliš se, hlavně u Láďy neuchytil a přemýšlelo se o jiném názvu. Další měl nápad Láďa - Chewing Gun ("Žvýkačí pistole", slovní hříčka na chewing gum (žvýkačka), kde se změní M na N a je z toho pistole). Nápad se líbil, ale bylo divné, aby se kapela zpívající česky jmenovala anglicky. Jelikož další návrhy nebyly, tak jsme se rozhodli, že Chewing Gun se bude jmenovat budoucí album, protože tam anglický název tak nevadí, a kapela že se bude jmenovat MetronoM. (Edit 2011 - Zjistili jsme, že jedna kapela už se Chewing Gun jmenuje, takže se tak nebude jmenovat ani album)

Jednoho dne Vojta dostal elektrickou kytaru a kombo. Velmi se mu líbila a hned ji začal používat v kapele. Někdy hrál na elektrickou, někdy na akustickou. A mezitím také rád bubnoval vařečkami do krabiček jako na bicí a tak v sobě objevil vášeň pro bicí. Přál si opravdovou bicí soupravu a přání se mu o vánocích 2009 splnilo. Dostal bicí soupravu. Bylo potřeba ještě vychytat velké množství závad, ale nakonec se vše podařilo. Od té doby funguje Vojife v kapele i jako bubeník. Bohužel nemůže hrát na všechny nástroje zároveň, takže se to uplatní až po nahrávání, ale o tom později.

V tuto dobu také vzniká Vojifeho sólový projekt.

Láďovi Havlíčkovi se elektrická kytara zalíbila a tak si krátce po vánocích koupil el. kytaru a malé kombo rovněž. Teď už v kapele na akustickou téměř nehraje, spíše si užívá s elektrickou, která se při zapojení do věže dá využít i jako bass-kytara.

Tak se nějakou dobu každý pátek scházeli, vymýšleli nové písně a stále ale přetrvával jeden problém - zpěv. Nikdo z nich to pořádně nezvládl. Vojta zpívá moc potichu při hlubokých tónech (a myslí si, že nemá správný hlas pro zpěváka), Adam trochu falešně a Láďa se zadrhává. A tento problém přetrvává do součastnosti, zatím ale zpívá převážně Vojta (Vojife).

Později po scházení už si členové řekli, že je třeba něco udělat a tak se po dlouhé době odhodlávání a šetření konečně kliklo na malé modré tlačítko "KOUPIT". Ptáte se - Koupit co? No koupit mikrofon na nahrávání!

Po strašlivých útrapách s poštou konečně mikrofon Shure SM57 vydali, ale... U mikrofonu chyběl kabel!

Zase se sháněl kabel a už to vypadalo na vyhozených 3000Kč, až se konečně kabel sehnal. Ale neměl připojení k počítači. Redukce se ale sehnala vcelku rychle.

Tak, další problém s mikrofonem - redukce, byl vyřešen, na Vojifeho počítačí ovšem mikrofon nešel, ale na kombu ano, takže bylo jasné, že to není mikrofonem, ale počítačem. Zkusilo se to na jiném a tam mikrofon fungoval. Ale je problém, že to jde jen na noteboocích Vojifeho rodičů, kteří na nich stále pracují. Takže s tím budou ještě problémy a album je zatím v nedohlednu. Ale trojice hudebníků se snaží ze všech sil vymýšlet nové písničky!

Tak držte palce! ;-)

V roce 2010 se kapela přihlásila opět na Akademii Gymnázia Omská, tentokrát na zimní. Ale Vojife na Vánoce jel do Egypta, takže to nakonec nešlo...
 Ale Vojife dostal sebou do Egypta diktafon, který nahrává v celkem dobré kvalitě! A potom, co se roku 2011 zjistilo ( =D ), že na nahrávání bicích 1 mikrofon nestačí, zkusilo se je nahrát tímto diktafonem. Nebyla to žádná studiová kvalita, ale rozhodně to byl velký úspěch!

Brzy poté začal opět celkem velký rozmach, kapela napsala spoustu dalších textů (z čehož se bohužel jeden ztratil) a ke spoustě z nich i hudbu.

O letních prázdninách roku 2011 se Vojife po dlouhé době vrátil k práci na svém sólovém projektu. A to k práci takové, že všechno, co na tou za celou dobu udělal, zavrhl. Jednoduše proto, že texty byly podle něj moc dětinské a anličtinářsky nedostačující. Napsal tedy nové 2 texty a k jednomu z nich má v hlavě melodii i hudbu. A nejen texty, ale i styl hudby se nejspíše změní k trochu méně komerčnímu a album se přejmenuje. Vojife plánuje nahrát EP nazvané "Don't Scream For The Social Anxiety Disorder" (namísto "The Bitter Ages").

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

2009-2010 © kapela MetronoM *** Všechna práva vyhrazena / All rights reserved *** Kopírování a publikování části stránek je povoleno pouze po svolení autorů!!!

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode